14 Aralık 2009 Pazartesi

Son Japon da dizelleniyor

Yakıt kalitesine güvenmediği için dizel motorlu araçlarını Türkiye'de satmayan Japon markalardan biri daha, pazarda yerini aldı. Japon Mazda, gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren dizel motorlu araçlarını Türkiye'de satmaya başlayacak. Mazda Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak, Japonya merkezden dizel motor için onay çıktığını söyledi. Japonların yakıt kalitesi konusunda çok titiz olduklarını belirten Koçak, "Yapılan incelemeler sonucunda nihayet onay aldık. Mazda3'ün dizel motorlu versiyonları gelecek yıl satışa sunulacak" dedi.



YÜZDE 2'LİK HEDEF



Türkiye'de satışına başlanan Mazda CX-9 modelinin Moskova'da düzenlenen test sürüşünde konuşan ve dizel motorun satışlara yüzde 20 katkı sağlayacağını söyleyen Koçak, şunları söyledi: "C segmentinde dizel oranı yüzde 45'ler seviyesinde. Birçok markada dizel fiyat farkı yüzde 10 veya daha altında. Bizdeki fiyat farkı ise yüzde 15'ten az olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle diğer markalardaki dizel satışlarıyla bizim satışlarımızın aynı oranda olması mümkün değil. Ayrıca satışlarımızda filo oranının düşük olması da bunda bir etken. Çünkü kişisel kullanım için oto alanlarda dizel beklentisi filo pazarına göre çok düşük." Mazda Türkiye'nin pazar payı hedefinin 3 yıl içinde yüzde 2'lik pazar payı olduğunu belirten Koçak, "Gelecek yıl binek Otomobil pazarının 300 bin seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz. Bizim pazar payımız ise yüzde 1.2 olacak. 3 bin 600 adet satış planlıyoruz" dedi. Ocak-Kasım aylarında C segmentinde otomatik vitesli otomobil satışı 35 bin adet oldu. Otomatik vitesli otomobillerin C segmenti içindeki payı yüzde 28 olarak gerçekleşti. Bu oranın Mazda 3'te yüzde 80'lere dayandığını söyleyen Koçak, "Bunun nedeni kadınlar mı?" şeklindeki soruya "Kadınların oranı yüksek ama net bir oran yok. Çünkü, çoğu zaman satın alanla, kullanan farklı olabiliyor. Kullanım kolaylığı nedeniyle kadınlar da, erkekler de otomatik tercih ediyor" yanıtını verdi.



Japonlar yıllarca dizel getirmedi



Son olarak Türkiye'deki yakıt kalitesine güvenmeyen ve yıllardır dizel araçlarını satışa çıkarmayan Toyota, dizellerini getirmeye başlamıştı. Sadece CR-V modelinde bir dizel motor getiren Honda da, gelecek yıl Civic modelinde de dizel seçeneği sunacak.



Rusya pazarı çökünce CX-9 25 bin euro ucuza Türkiye'ye geldi



MAZDA, 4x4 Suv modeli CX-9'un Türkiye'de satışına başladı. Aracın anahtar teslim satış fiyatı 129 bin 900 TL. Ancak Mazda, 100 adet ithal edilecek aracın 40 tanesi için (117 bin 875 TL) özel fiyat uygulayacak. CX-9'da 277 beygir gücünde, 366 Nm Tork üreten 3.7 lt benzinli bir motor bulunuyor. CX-9'un bulunduğu sınıfta fiyatların 200 bin TL civarında olduğunu hatırlatan Koçak, "Bu araç ABD'de özellikle Rusya pazarı için üretiliyor. Ekonomik krizle Rusya pazarında talep yarı yarıya düşünce, stoklar elde kaldı. Böylece CX-9'u çok uygun fiyatlarla getirme şansı doğdu. Normalde 75 bin euro olan fiyat 50 bin euro'ya indi" dedi.


Son Japon da dizelleniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.