8 Aralık 2009 Salı

Kış lastiğinin önemi karlı yolda anlaşılıyor

Türkiye'de henüz çok yaygın olmayan kış lastiği kullanımı bugün Avrupa'da yoğun bir talep görüyor. Avrupa'daki genel alışkanlığın aksine, Türkiye'de sürücüler kış lastiği ihtiyacını sadece kar yağdığı gün hissediyor. Yağmur, kar, buz gibi kaygan zeminlerde sürtünme katsayısı normale göre daha az olduğu için otomobilin zemine tek temas noktası olan lastiklerin önemi artıyor.



DAHA İYİ YOL TUTUŞ

Kaygan kış koşullarında sürücü, otomobilini hareket ettirebilmek için doğa şartlarıyla savaş halindedir. Bu savaşta kar, buz gibi koşulları yenebilmek için otomobilin teknik gücünü ve kendi teknik becerilerini kullanır. Ancak tüm bu gücü yere aktarabilecek tek unsur ise lastiklerdir. Kötü durumdaki lastikler, zaten olumsuz olan şartlarda gücü yere sağlıklı iletemez ve otomobili güvenle kullanmak mümkün olmaz. Kış şartlarında güvenle Otomobil kullanmak için öncelikle lastik dişlerinin yeterli derinlikte olması gerekir. Sırt deseni üzerindeki bu oluklar ıslak zeminde suyu boşalttığı gibi, karlı zeminde de kar tabakasına saplanarak tutunma ve çekiş gücü sağlar. Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler ise kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40- 50 daha iyi yol tutuş ve frenleme sağlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler tutunmayı artırır.



ESNEKLİĞİNİ KAYBETMİYOR

Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullar kadar, kuru ama soğuk havalarda da maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretiliyor. Silikanın en önemli özelliklerinden biri ıslak ve karlı zeminde yol tutuşu artırması. Kış lastiklerinin önemli farklılıklarından biri de bloklar üzerinde kılcal kanal sayısının oldukça fazla olmasıdır. Bu da karlı zeminde direksiyon hakimiyeti, yönlendirme ve fren emniyeti verir. Kış lastikleri özellikle hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde sürüş güvenliğini artırıyor. Bunun arkasındaki en önemli neden, 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşip yeterli tutuşu sağlayamamasına rağmen, kış lastiklerinin özel hamur karışımları sayesinde sertleşmemesidir.

Kış lastiğinin önemi karlı yolda anlaşılıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.