28 Şubat 2010 Pazar

Bursa da dördüncü rekoru Clio kırdı

2006 yılının Ocak ayında Türkiye'de Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda üretimine başlanan Clio, üç yılda 500 bin üretim adedini aştı. Clio, Oyak Renault tarihinde 500 bin adedi aşan dördüncü model oldu. Renault 12 ve Symbol'den sonra 500 bin üretim adedini aşan dördüncü model olan Clio öncesinde, Megane, Oyak Renault'da 500 binden fazla üretilen üçüncü model oldu. 24 Avrupa ülkesi ile Türkiye'de pazara sunulan Clio geçtiğimiz mart ayında yenilenen tasarımıyla bugün 38 ülkede müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Bursa'da dördüncü rekoru Clio kırdı

Avrupa da otomobil satışları geçen yıl yüzde 1,6 geriledi



Avrupa’da Otomobil satışları, Aralık ayındaki yüzde 16 artışa rağmen 2009’u yüzde 1,6 düşüşle kapattı.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre Malta ve Kıbrıs Rum kesimi dışındaki 25 AB üyesiyle İzlanda, Norveç ve İsviçre’de 2008 yılında 14 milyon 717 bin adet olan otomobil satışları geçen yıl 14 milyon 482 bine indi.
Avrupa’da vergi teşviklerinin de yardımıyla oto pazarı geçen yıl en fazla Almanya’da büyüdü. Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı olan Almanya’da satışlar Aralık ayındaki yüzde 4,6 gerilemeye rağmen 2009’da yüzde 23,2 artışla 3 milyon 807 bin adete ulaştı.
Oto satışları, Avrupa’nın ikinci büyük pazarı olan Fransa’da da yüzde 10,7 artarak 2 milyon 267 bine çıkarken pazarın genişlediği diğer ülkeler yüzde 12,5’le Çek Cumhuriyeti, yüzde 8,8 ile Avusturya, yüzde 6,7 ile Slovakya ve yüzde 0,1’le Polonya oldu.
Geçen yıl Avrupa’da diğer büyük otomobil pazarlarından İtalya’da yüzde 0,2 düşüşle 2 milyon 158 bin, İngiltere’de yüzde 6,4 düşüşle 1 milyon 995 bin, İspanya’da yüzde 17,9 düşüşle 953 bin, Belçika’da yüzde 11,1 düşüşle 476 bin ve Hollanda’da yüzde 22,5 düşüşle 388 bin otomobil satıldı.
Avrupa’da oto pazarı en hızlı daralan ülkeler ise yüzde 80,5’le Letonya, yüzde 77,6’yla İzlanda, yüzde 67,4’le Litvanya, yüzde 66,2’yle Estonya, yüzde 62,1’le İrlanda ve yüzde 59,4’le Romanya şeklinde sıralandı.
Avrupa pazarında liderliğini yıllardır devam ettiren Audi, Skoda ve Seat markalarının da sahibi Alman Volkswagen, geçen yıl satışlarını yüzde 0,7 artışla 3 milyon 63 bin adete çıkarırken pazar payını da yüzde 20,7’den yüzde 21,1’e ulaştırdı.
Bir önceki yıla göre 2009’da Avrupa’daki satışları değişmeyen Peugeot ve Citroen markalarının sahibi Fransız PSA grubu yüzde 12,9 pazar payına ulaşırken satışlarını yüzde 2 artıran Ford’un pazar payı yüzde 10,3’e çıktı.
Avrupa’da Renault’nun satışları yüzde 3,9 artarken pazar payı yüzde 9,2’ye ulaştı. Romanya merkezli iştiraki Dacia’da yüzde 29,2 artış yakalayan Renault, kendi markasında yüzde 0,4 düşüş yaşadı.
2009’da zor günler geçiren Amerikalı General Motors’un pazar payı, Avrupa satışlarındaki yüzde 8,7 gerilemeyle yüzde 9,6’dan yüzde 8,9’a indi. GM böylece Avrupa’daki 4’üncülüğünü Fransız Renault’ya kaptırmış oldu.
Geçen yıl küçük modelleriyle atak yapan İtalyan FIAT ise yüzde 6,3 satış artışıyla Avrupa’daki pazar payını yüzde 8’dan 8,7’ye çıkarmayı başardı.
Avrupa pazarında Japon Toyota’nın payı yüzde 5’e, Alman lüks otomobil üreticilerinden BMW’nin payı yüzde 4,9’a ve Mercedes markasının sahibi Daimler’in payı yüzde 4,8’e geriledi.
Rekabetçi modelleriyle geçen yıl ABD’de olduğu gibi Avrupa’da atak yapan Uzak Doğu’lu üreticiler hatırı sayılır pazar paylarını hatırı sayılır ölçüde artırdı. 28 Avrupa ülkesinde Nissan’ın payı yüzde 2,5’e, Hyundai’nin payı yüzde 2,4’e, KIA ve Suzuki’nin payı yüzde 1,7’ye çıktı.
Avrupa’da otomobil satışları geçen yıl yüzde 1,6 geriledi

Ergün: İranlı Samand Türkiye de otomobil üretip dünyaya açılacak


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) düzenlediği toplantıda konuşan Nihat Ergün, yeni Otomobil firmalarının Türkiye’de yatırım peşinde olduğunu belirtti.Peugeot ve Çinli deErgün, “Peugeot, Çinliler ve İranlılar bir çalışma yapıyorlar. İranlıların ki ortak otomobil projesi yapmak değil. İranlılar kendi Samand markasını Türkiye’de bir fabrika kurup burada üretmek ve dünya pazar-larına açıl-mak isti-yorlar” dedi.Bu yatırımın Türkiye-İran hükümetler düzeyindeki bir ortaklık olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Ergün, “Bu İran’la ortak bir otomobil yapalım, yeni bir Marka beraber ortaya koyalım’ çalışması değil. İran otomobil firmalarından birisinin, Türkiye’de yatırım yapma çalışmasıdır. Onun ötesinde bir nokta değildir” diye konuştu.
Bakan’dan Clio 4 yorumu: Hükümetler baskı yapmasın
FRANSA’nın Clio 4’ün üretiminin Türkiye’ye kaydırılmasına ilişkin verdiği tepkiyi de değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün şu yorumu yaptı: “Hükümetler firmalara bu tür baskılar yapmamalıdırlar. Bu hem Gümrük Birliği anlaşmalarına hem de Avrupa Birliği kurucu anlaşmalarına aykırı bir şey, doğru bir şey değil. Ama gelinen nokta farklı oldu. Clio 4 Türkiye’de üretilecek fakat Fransa’daki fabrikadaki üretim de durmayacak. Alınan kararın bu olduğunu görüyoruz. Bir denge oluşturulmuş. Oradaki fabrikanın kapatılmamasıyla ilgili bir karara varılmış olduğunu görüyoruz.”
Ergün: İranlı Samand Türkiye’de otomobil üretip dünyaya açılacak

Ortak motor üretmeye devam

BMW AG Yönetim Kurulu Başkanı Norbert Reithofer ile PSA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Philippe Varin işbirliklerinde yeni bir etaba ilişkin anlaşma imzaladılar.
İki şirket böylece 2014 yılında uygulanmaya başlanacak euro 6 standardına uygun 4 silindirli yeni bir benzinli motor nesli geliştirmeyi kararlaştırdılar. İki grup tarafından ortaklaşa tasarlanan güncel motorlar MINI, Peugeot ve Citroën modellerinde kullanılıyor.
Ayrıca, iki çözüm ortağı, geliştirme, satınalma ve üretim aşamalarındaki sinerjilerden yararlanmak için gerek parça ve aksamlar gerekse sistemler düzeyinde başka işbirliği alanlarını da araştırmayı kararlaştırdılar.
Norbert Reithofer "Ortaklarımızla işbirliklerimiz her zaman çok başarılı olmuştur ve bu durum özellikle PSA Grubu ile ilgili olarak geçerlidir. Motor konusundaki işbirliğimizi sürdürmekten son derece mutluyuz ve gelecekte de farklı alanlarda işbirliği olanaklarını inceliyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.
Ortak motor üretmeye devam

Spyker Saab için model planlarını açıkladı

Spyker Saab ürün yelpazesinin başını 9-3, 9-4X ve 9-5 çekeceğini belirtti. Daha sonra 9-1 adıyla daha küçük bir Otomobil serisinin eklenmesi ihtimali olsa da bu mevcut planlarda yok. Opel Insignia ile aynı platformda, General Motor teknolojisiyle yeniden üretilecek 9-5, bu yaz satışa sunulacak.
Spyker ürün portföyünün “tamamen yenileneceğini” ve yeni 9-4X’in 2011’in başlarında, ardından yeni 9-3’ün ise 2012’de piyasaya çıkacağını söyledi.
Spyker ürün kapsamını genişletmek için, yine modellerin her birinin varyantlarının (örneğin bir 9-3 üstü açılır model gibi) olacağını da belirtti.
Saab orta boyutlu lüks segmentte BMW 3 Serisi ve 5 Serisi ile ve Audi’nin A4 ve A6’sıyla rekabet etmeyi hedefliyor.
Spyker Saab için model planlarını açıkladı

Yeni Kia Sportage

Mevcut modele göre tasarımda kayda değer değişikler içeren üçüncü nesil Sportage 1993’te piyasaya sürülen ilk Sportage’ın dayanıklı arazi taşıtı görünümünü bir kenara bırakıp daha şık crossover oranlarına geçiyor.

Kia yeni Sportage’nin 2004’te piyasaya sürülen ve 2008’de revize edilen ikinci nesil modele göre daha uzun, daha alçak ve daha geniş olduğunu söyledi. Yani son model daha dinamik bir dış görünüme ve iç kısımda yolcular ve bagaj için daha fazla hacme sahip.
Kia henüz yeni modelin teknik özelliklerini açıklamadı, ama rakiplerini zorlayacak dizel ve benzinli motor seçeneklerine sahip olacağını belirtti.

Kia yeni Sportage’ı Slovakya’nın Zilina kentindeki fabrikasında üretecek. Crossover ana şirket Hyundai Motor Co.’nun ix35 kardeş modeliyle beraber üretilecek.
Yeni Kia Sportage

Renault Wind

Renault Wind iki kişilik, 3.83 metre uzunluğunda, üstü son derece farklı bir şekilde açılan bir coupe-roadster. Otomobil yalnızca 12 saniyede açılan alışılmışın dışındaki elektrikli tavanıyla, üstü açık sürüşten hoşlanan sürücülere yönelik otomobillere farklı bir boyut getiriyor.
Tavan arkaya doğru, bagaj kapağının altına saklanıyor.
Yeni otomobil yalnızca kendine özgü ve kompakt olmakla kalmayıp aynı zamanda günlük kullanım için pratik bir araca da benziyor.

Wind, Renault'nun iddiasına göre 270 dm3 (VDA) hacim ile sınıfında tavanın konumu ne olursa olsun en fazla bagaj hacmi sunan otomobil.

Renault Wind

Hibrit Ferrari

Ferrari başkanı Luca di Montezemolo, 2010 Formula 1 otomobilinin tanıtımı sırasında, şirketin hibrit teknolojisini kullanmaya başlayacağını ve bu teknolojiye sahip olacak ilk modelin 599 olacağını ifade etti.
Yeni Otomobil hakkında hiçbir ayrıntı verilmedi, ama Montezemolo prototip 599 hibridinin Mart ayında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'nda resmi olarak görücüye çıkacağını söyledi.
2009 model Ferrari 599 GTB Fiorano HGTE
Geçen sene ortaya çıkan Avrupa patentleri, Ferrari’nin dört tekerlekten çekişli, ön tekerleklerin elektrikli motordan güç aldığı hibrit bir aktarma organı üzerinde çalıştığını düşündürmüştü. İtalyan dergisi Quattroruote daha sonra bu yeni sistemin lityum bataryalar ve bir elektrik motoru kullanarak, 599'daki V12'nin yakıt tüketiminin % 35 azalmasını sağlayacağını bildirdi.
Şirket kaynakları Ferrari’nin hibrit sisteminin, 2009 F1 yarış sezonunda kullanılmış KERS’ten (kinetik enerji geri kazanma sistemi) türetildiğini belirtti.
Hibrit Ferrari

Yeni Audi A8 2010 un ilk çeyreğinde satışa sunuluyor

Yeni otomobilde bütün motorların gücü ve torku artmış, yakıt tüketimleri ise geri kazanım sistemi ve yenilikçi ısı yönetimi gibi zeki verimlilik teknolojileri sayesinde önemli ölçüde, yani % 22’ye kadar azalmış.

Audi, A8'de kullanılan teknolojinik sistemlerin kolay kullanılabilir olmasına dikkat etmiş. MMI (Çoklu Ortam Arayüzü) dokunmatik sistemi, navigasyon sistemiyle birleştiğinde sürücünün birçok fonksiyonu kolay kontrol etmesini sağlıyor; örneğin ekrandaki harfler parmakla izlenerek navigasyon varış yeri girilebiliyor.
Multi Media Interface - MMI ve vites kolu dikkat çekici.
Ayrıca MMI navigasyonu gelişmiş sürücü yardım ve Güvenlik sistemleriyle iletişim kuruyor. Navigasyon, verilerden ilerideki yolu okuyor ve bu bilgiyi otomatik şanzımana, farlara ve kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmiş, durdurma ve gitme fonksiyonuna sahip adaptif seyir kontrolüne gönderiyor.
Otomobilin içindeki konfor yeni ortam aydınlatmasından lüks ayarlanabilir koltuklara varıncaya kadar birinci sınıf.
Yeni Audi A8 2010'un ilk çeyreğinde satışa sunuluyor

PSA Çek fabrikasında Toyota ile beraber yapılmış otomobilleri geri çağıracak

Fransız Otomobil üreticisi PSA/Peugeot-Citroen SA Cumartesi günü 100,000’e yakın otomobili geri çağıracağını, zira otomobillerin şu anda Toyota'nın muzdarip olduğu gaz pedalıyla ilgili sorunların aynısına sahip olduğunu belirtti.
Bir PSA sözcüsü, "Toyota ile aynı şeyi yapacağız. Otomobilleri geri çağıracağız” dedi. Sözcü geri çağrılacak araçların sayısı hakkında kesin bir değer vermeyi reddetti ama sayının “100,000’in altında” olacağını söyledi.
Sözcü geri çağrının Çek Cumhuriyeti’nin Kolin şehrindeki, Fransız grubu ile Toyota’nın ortaklaşa otomobil ürettikleri fabrikada yapılmış Peugeot 107 ve Citroen C1 mini otomobillerini etkileyeceğini belirtti. Toyota Aygo da bu fabrikada üretiliyor. Toyota Cuma günü Avrupa’da sattığı otomobillerden sekiz modeli geri çağıracağını duyurmuştu. Geri çağrı Şubat 2005 ile Ağustos 2009 arası üretilmiş modelleri kapsayacak.
Japon televizyonu NHK’nin Cumartesi günü verdiği habere göre, Toyota’nın Başkanı Akio Toyoda dünya çapında milyonlarca araç geri çağrıldığı için özür diledi.
Yaris, Toyota’nın 2009’da en fazla satan otomobili olmuştu
Şirket yaptığı açıklamada Şubat 2005 ile bu ay arası üretilmiş Auris, Avengis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso ve Yaris modellerini etkileyen geri çağrının Avrupa’daki 1.8 milyona kadar Toyota Marka otomobili kapsayabileceğini belirtti. Corolla ile RAV4 dışındaki bütün modeller, ya Avrupa’da, ya da Türkiye’de üretilmiş.
Bu geri çağrıdan hiçbir Lexus modeli etkilenmedi. Şirket Avrupa’da yalnızca kısıtlı sayıda olayın bildirildiğini ve Toyota Europe’un bu sorundan kaynaklanan herhangi bir kazadan haberdar olmadığını belirtti.
PSA Çek fabrikasında Toyota ile beraber yapılmış otomobilleri geri çağıracak

Euro NCAP ta 2009 un en iyileri

Listenin tepesinde ilk olarak 2008’de daha önceki derecelendirme sistemi altında test edilen, 2009’da da yeniden piyasaya sürülen Volkswagen Golf yer alıyor.
Euro NCAP'ın en güvenli seçtiği Otomobil VW Golf
2009’da test edilen iki hibrit araç Honda Insight Hybrid ve Toyota Prius ise euro NCAP’ın en güvenli otomobiller listesinde ikinci ve üçüncü sırayı aldı.
2. en güvenli otomobil Honda Insight
Dördüncü sıra Hyundai i20'nin, beşinci sırayı ise üç otomobil paylaşıyor: Toyota Avensis, Volvo XC60 ve Opel Astra. Euro NCAP’ta yılın en düşük sonuçları ise her ikisi de üç yıldız alan Suzuki Alto ve Toyota Urban Cruiser'ın.
Euro NCAP’ta 2009’un en iyileri

Fiat Grande Punto 1.2

Şehir içi kullanımda ekonomik yakıt tüketimi sunan 1.2 litre hacimli 65 bg’lik benzinli motor seçeneğiyle donatılan Fiat Grande Punto modeli, 25,000 TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatına sahip.
Fiat Grande Punto 1.2

Rapora göre 2008 den bu yana Toyota nın Avrupa modelleri problemli pedal kullanıyor

Wall Street Journal’a göre Toyota Motor Corp. Aralık 2008’den beri kusurlu gaz pedalları sorunuyla karşı karşıya.
Dünyanın en büyük Otomobil yapımcısı sorunlu pedalı tamir etmek için Avrupa’daki araçları geri çağıracak, ama Toyota Motor Europe’un bir sözcüsü geri çağrının, Avrupa’daki 2 milyon aracı etkileyeceğine yönelik medyada çıkan Haberler konusunda yorum yapmayı reddetti.
Toyota Europe yaptığı basın açıklamasında etkilenen araçların modellerinin ve kesin sayısının halen araştırıldığını belirtti. Şirket “Avrupa’da üretimi durdurma yönünde bir niyetleri olmadığını” çünkü Toyota’nın zaten üretim sürecini bu sorunu gidermek için farklı parçalar kullanacak şekilde değiştirdiğini de ekledi.
Rapora göre 2008’den bu yana Toyota’nın Avrupa modelleri problemli pedal kullanıyor

Plastic Omnium ile tamponlar çarpışmalarda daha dayanıklı

Bu tamponlar 15 km/s’ye kadar darbelerde herhangi bir önemli hasar görmeden dayanacak ve otomobilin pahalı iç teçhizatını koruyacak şekilde tasarlanmış. Ön tamponun normale göre biraz daha yüksek, arka tamponun ise biraz daha alçak konuma sahip olması önemli. Bunun nedeni birçok çarpışmada otomobilin ön tamponunun öndeki araca çarpmayıp onun altına doğru kayması. Bu ani fren yapıldığında otomobilin ön tarafının aşağı inmesinden, arka tarafının ise havaya kalkmasından kaynaklanıyor. Bu tamponların bir kaza sonrasında onarım faturalarının azalmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.
Plastic Omnium ile tamponlar çarpışmalarda daha dayanıklı

GM ile Spyker Saab için anlaşmaya vardılar

General Motors, Saab’ı Hollanda’nın gözde lüks Spor Otomobil markası Spyker Cars NV’ye satacağını belirtti. Böylece ikonik İsveç markası kapanmaktan kurtulacak.
Spyder Saab için ilk olarak, daha önceki talip Koenigsegg Group AB, GM’nin elindeki para kaybeden İsveç markasını satın alma görüşmelerinden çekildiği zaman teklifte bulunmuş, finansman sorunları aylar süren zorlu pazarlıklara neden olmuştu.
Bu satıştan sonra, her yıl sadece birkaç düzine el yapımı süper spor otomobil üreten Spyker, Saab’ın teknik kaynaklarından ve dağıtım ağından yararlanmayı umarken, yıllık otomobil üretimi 90,000 adetin üzerinde olan Saab ise girişimcilik ruhunu yeniden kazanacak.
2010 model Spyker C8 Aileron Spyder
GM ile Spyker Saab için anlaşmaya vardılar

TechArt Porsche Panamera

Kısa bir süre önce Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan TechArt Panamera revize edilmiş tamponlar, yeni bir ön spoiler, bir arka dağıtıcı ve paslanmaz çelik, dört çıkışlı egzoz sistemi içeren bir gövde kitine sahip. Şirket ayrıca otomobile sabit bir arka kanat, daha sportif yan eşikler ve 21 inç Formula ya da 22 inç Formula II, hafif alaşım jantlar da eklemiş.

TechArt iç kısım için çift renkli deri döşeme, dekoratif dikişler ve alcantara tavan döşemesi gibi çok çeşitli kişiselleştirme seçenekleri sunuyor. Diğer öğeler arasında Spor direksiyon simidi, egzotik ahşap yüzeyler ve gövde renginde havalandırma ağızları bulunuyor.

TechArt Porsche Panamera

Passat CC ye yeni arka koltuk

Volkswagen bu yeni koltuğu, birçok müşterisinin fazladan bir oturma alanı ile, Passat CC'nin günlük kullanıma daha uygun olması yönündeki isteklerine cevap olarak ekliyor. Yeni arka koltuk baş dayaması ve merkez konumdaki üç noktalı emniyet kemeriyle bütün gerekli Güvenlik özelliklerini sağlıyor. Ayrıca katlanan arkalık asimetrik bir şekilde ayrılmış, böylece daha da büyük cisimler kolaylıkla taşınabiliyor.
Passat CC'ye yeni arka koltuk

Yeni Hyundai Santa Fe

Hyundai’nin bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan Suv modeli Santa Fe, iç ve dış görünümünde, motorunda ve şanzımanında yapılan yeniliklerle ve artırılan Güvenlik özellikleriyle Türkiye’de satışa sunuldu.

Yenilenen Santa Fe’nin dış görünümünde artık üç çıtalı yeni bir radyatör ızgarası, yeni tip sis farlarının kullanıldığı ön ve arka tamponlar, daha çekici hale getirilen ön far ve arka stop grubuna yer veriliyor. Kabin içindeyse Genesis modelindeki gibi daha iyi ve rahat okunabilen Supervision LED teknolojili gösterge paneli, dikiz aynası üzerinde LCD geri görüş ekranı ve yeni tip döşeme kullanılıyor. Yenilenen Santa Fe ile birlikte lastik basınç uyarı sistemi, navigasyon ekranı ve xenon farlar gibi teknolojik özellikler de sunuluyor.

Yeni Hyundai Santa Fe

MINI Countryman

MINI Countryman bir Crossover olarak MINI’nin klasik konseptiyle Modern bir SAV (Spor Aktivite Aracı) arasındaki boşluğu dolduruyor. Yoğun şehir trafiğinde MINI Countryman, MINI ile özdeşleşmiş o benzersiz sürüş tarzını sunmak ve daha fazla hacim ve esneklik ihtiyacı olanları memnun etmek için tasarlanmış.

MINI Countryman, MINI yelpazesindeki dört kapılı ve geniş açılan bir bagaj kapağına sahip ilk model. Countryman'de diğer MINI modellerinden farklı olarak yükseltilmiş sürüş pozisyonu dikkat çekiyor. Ekstra büyük camlar ve tavanın kendine özgü şekli de otomobilin içini olduğundan daha büyük hissetiriyor.

Firmanın iddiasına göre yerden yükselen ağırlık merkezine rağmen, Countryman, MINI’ye has o go-kart hissini de koruyor. Seçenek olarak sunulan MINI ALL4 dört tekerlekten çekiş, kaygan zeminlerde Otomobil sürmek zorunda olanlar için ilave bir tercih olarak sunulmuş.

Countryman Tasarım, kalite, yol tutuşu, verimlilik ve kişiselleştirme bakımından markanın bütün karakteristik özelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Araç üç benzinli, iki de dizel motor seçeneğiyle piyasaya sürülecek. Motor yelpazesi 90 beygirlik MINI One D Countryman’den MINI Cooper S Countryman’deki 184 beygirlik motora kadar uzanıyor.
MINI Countryman

Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX Japonya’da Şubat 2010’da piyasaya sürülmesi planlanan Mitsubishi RVR’nin Avrupa versiyonu. Mitsubishi'nin yeni kompakt crossover’ı 5 kişilik olacak ve firmanın yolcu otomobili yelpazesini genişletmek amacıyla Avrupada 2010 ilkbaharı sonunda piyasaya sürülecek.
Mitsubishi ASX

Hem havalı hem de ekonomik

Motorun gücü mevcut 1.6 litrelik dizelden 2 bg daha yüksek olarak 3600 devir/dakikada 112 bg olmuş. Maksimum tork da mevcut motora göre %12.5 artarak 1750 devir/dakikada 270 Nm’ye, aşırı besleme (overboost) sırasında da 285 Nm’ye çıkmış.

Peugeot aynı hacme sahip selefiyle yeni motor arasındaki parçaların %50’den fazlasının tamamen yeniden tasarlandığını, bunun da hem daha fazla güç sağladığını, hem de gürültüyü azalttığını, yakıt ekonomisini artırdığını ve CO2 emisyonlarını da azalttığını ifade ediyor. Yerini aldığı model gibi yeni 1.6 litrelik HDi de standart olarak 180,000 km ömüre sahip dizel partikül emisyon filtresi (FAP) bulunuyor.
Hem havalı hem de ekonomik

BMW 3 Serisi coupe ve üstü açık modelleri yeni yılda daha verimli

Dış kısımdaki en dikkate değer değişiklikler arasında genişletilmiş böbrek şeklindeki ızgaralar, yeniden şekillendirilmiş LED ön farlar, farklı uçlara sahip ön ve arka tamponlar, yeni dış aynalar ve son olarak yeniden işlenmiş arka far kümeleri bulunuyor.

2010 335i BMW’nin N54 çift turbo beslemeli 3 litrelik düz altı silindirli motoru yerine yeni N55 twin-scroll tek turbo beslemeli 3 litrelik düz altı silindirli motoruyla donatılmış. BMW, motorun 306 beygirlik gücü daha önceki modelle aynı kalsa da tek turbolu motorun selefine göre daha tepkili ve daha verimli olduğunu, daha çevreci olduğunu söylüyor. Yeni motor 1200-5000 devir aralığında 400 Nm tork üretiyor.

Tek kapılı ve üstü açık modellerde 318i yeni giriş seviyesi olacak. Yeni model 2 litre hacimli 4 silindirli motoru ile 143 beygir ve 190 Nm torka sahip.

Yeni dizel motorlar ise 325d ve 320d. 3 litre hacme sahip 325d'de maksimum güç 204 beygir tork ise 1750 devirden itibaren 430 Nm. 2 litre hacme sahip 320d modelinde 7 beygirlik bir güç artışı ile motor 184 beygir üretiyor, tork da 30 Nm artarak 380 Nm'ye yükselmiş.
BMW 3 Serisi coupe ve üstü açık modelleri yeni yılda daha verimli

MINImalizm

MINI, MINI Clubman ve MINI Convertible 2010’da kapsamlı bir şekilde elden geçirilmiş motorlarla gelecek. Mini model serisine bu sene yeni MINI One Convertible da eklendi. 98 beygir güç üreten dört silindirli bir motora sahip olan yeni model, tipik MINI go-kart hissini ve kumaş tavanın keyfini çıkarmanın son derece ekonomik bir yolunu sunuyor.
Benzin motorlu bütün MINI modellerindeki motor modifikasyonları ile performans artarken CO2 emisyonları düşmüş. Bunun bir örneği MINI Cooper S’in kat ettiği ilerleme; bu otomobilin yeni 1.6 litrelik dört silindirli motoru artık 184 beygir güç üretiyor ancak yerini aldığı motora göre 136 gr/km ile, km başına 13 gr daha az CO2 salıyor. MINI Cooper S, MINI Cooper S Clubman ve MINI Cooper S Convertible standart olarak altı vitesli mekanik şanzımana sahip, ayrıca bütün modeller için altı vitesli, direksiyonda vites değiştirme kulaklarına sahip otomatik Şanzıman da sipariş edilebiliyor.
MINI Cooper S motoru
MINI Cooper’ın 1.6 litrelik atmosferik emişli motorunun gücünün 2 bg artarak 122 beygire çıkması, aracın sportif yanını biraz daha güçlendiriyor. MINI Cooper 0’dan 100 km/s’ye 9.1 saniyede çıkıyor. Azami hızı 203 km/s.
MINImalizm

Detroit Audi e-tron Konsept

Detroit Audi e-tron Konsepti 3.93 metre uzunluğa 1.78 metre genişliğe ve sadece 1.22 metre yüksekliğe sahip iki kişilik bir otomobil. Audi e-tron Konsepti’nin 2009 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılmasından yalnızca birkaç ay sonra, dört halkalı markanın tanıttığı ikinci elektrikli konsept otomobil oldu.

Detroit Audi e-tron Konsepti’nin yalnızca 1.350 kilogram civarındaki brüt ağırlığının da etkisiyle arka tekerlekleri döndüren yüksek torklu motorlar yeterli yol performansını garanti ediyor. İki elektrik motorunun kombine çıkışı 204 bg ve 2650 Nm tork.

Detroit Audi e-tron Konsept

Honda CR-Z Spor Hibrid Coupe

Temiz ve verimli benzin-elektrik motorun gücünü 6-vitesli manuel Şanzıman ile aktaran Honda CR-Z, şık 2+2 coupe gövde ile göz kamaştırıcı bir tasarım. Bu heyecan verici yeni coupe, sürücü odaklı şasisi ve IMA paralel hibrid sistem destekli uyumlu motoru ile mevcut hibrid anlayışını değiştirecek şekilde tasarlandı. CR-Z’nin Avrupa versiyonu Mart 2010’da 80. Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Sahne alacak.
Otomobilin kilit özellikleri şöyle: Dünyanın ilk 6-ileri manuel şanzımanlı hibrid otomobili Gaz pedalı tepkileri ve IMA desteğini, sürücünün ihtiyaçlarına göre ayarlayan 3-Modlu Sürüş Sistemi 117 gr/km CO2 ve 5 L/100km yakıt ekonomisi.Honda IMA paralel hibrid sistem ve 1.5 litre i-VTEC motorTamamen yeni, sportif, aerodinamik, 2+2 coupe formKeskin ve hassan yol tutuş için yüksek iz genişliği, kısa dingil mesafesi
CR-Z’nin dış tasarımı otomobile kendine güvenen, atletik bir görünüm kazandıran, “tek hareketli kama” konsepti etrafında biçimlendirilmiş. Ayrı seviyeli arka cam ve aerodinamik, alçak tavan çizgisi gibi belirgin Honda Tasarım özellikleri dikkat çekiyor.

Honda CR-Z Spor Hibrid Coupe

2011 Ford Focus

Ford Detroit’te dünya çapında satılacak yeni Focus’un beş kapılı Hatchback ve dört kapılı Sedan versiyonlarını sergiledi. Her iki model de Ford’un "kinetik Tasarım biçimi dili"nin en yeni halini ortaya koyuyor; yeni Fiesta’da ve Mondeo’da görülen stil özelliklerini bir araya getiren daha Canlı ve dinamik bir tasarım.

Aynı şey Focus’un kabin tasarımı için de söylenebilir. Daha önce Focus'un MPV varyantı olan beş kişilik C-MAX ile bu tasarımın denemesi yapılmıştı. Ford iç kısmın kilit öğelerinden birinin, yumuşak malzemelerdeki yüksek işçilik kalitesi olduğunu ve bütün bunların yolculara “daha üst sınıf bir otomobilde yolculuk yaptıkları hissi” vermeye yardımcı olduğunu söylüyor.

Yeni Focus, şirketin Almanya'nın Köln şehri yakınlarındaki Merkenich'de bulunan, küçük ve orta boy araç geliştirme merkezinden bir ekip tarafından geliştirilmiş; güç aktarım organının geliştirilmesine ise firmanın İngiltere Dunton'daki teknik merkezi öncülük etmiş.

2011 Focus’un alt kısmında Ford’un yeni orta boyutlu mimarisinden yararlanılmış. Şirket Focus’un yol tutuşunda çıtayı bir kademe daha yükselterek üstün direksiyon hassasiyeti, hissi ve önemli ölçüde geliştirilmiş sürüş kontrolünü bir araya getireceğini iddia ediyor.

2011 Focus, ön tekerlekten çekişi muhafaza ediyor; gücü ise yeni bir Dizi motor sağlıyor. 1.6 litrelik ve 2.0 litrelik Ecoboost turbo beslemeli benzinli motorlar ve ayrıca yakıt tüketimini mevcut modellere göre % 10 ila 20 azaltan geliştirilmiş Duratorq TDCi ortak raylı dizel motorlar seçebilecekler. Motorlar mekanik şanzımana, ya da Ford’un benzer otomatik şanzımanlara göre daha iyi yakıt ekonomisi sağlayacak şekilde tasarlanmış yeni çift kavramalı PowerShift altı vitesli otomatik şanzımanına bağlı olacak.

2011 Ford Focus

Detroit te Volkswagen dan Dünya Galası

Volkswagen için bu çok hareketli bir yılın başlangıcına işaret ediyor. Bu sene boyunca şirketin geçmişinde daha önce hiç görülmemiş sayıda yeni model piyasaya sürülecek. Bu yıl içinde çıkacak ürünleri içeren listede birinci sırada tamamen yeni konseptlere ve teknolojiye dayalı olan bir Otomobil var.

Bu son derece hızlı ve aynı zamanda yakıt ekonomisi bakımından da futurist, hibrit tahrikli bir coupe. Araç sportif ve keskin bir tarza, diğer yandan da dikkat çekici bir zarafete sahip ve Avrupa’nın en iyi satan Spor otomobili olan Scirocco ile uluslararası başarıya sahip CC’nin arasına konumlandırılmış.
Tamamen yeni bir kompakt coupe konsepti yalnızca 98 gr/km CO2 üretiyor, gerekirse 227 km/s hızla ulaşabiliyor ve 100 km/s’ye 8.6 saniyede çıkıyor.
New Compact Coupe adındaki otomobilin dünya galasının yapıldığı yer, Detroit, Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı (11-24 Ocak). Yakıt tüketimi: 4.2 l/100 km, CO2 emisyonu ise 98 gr/km. Yakıt tutumluluğu göz önüne alınırsa 227 km/s azami hızı ve 8.6 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresi olağanüstü.

Detroit'te Volkswagen'dan Dünya Galası

İşte Ferrari nin yeni F1 aracı

Formula 1 takımlarından Ferrari, 2010 sezonu için tasarladığı yeni aracı F10'u basına tanıttı.

Ferrari'nin merkezi Maranello'daki tanıtım töreninde, takımın yeni pilotu İspanyol Fernando Alonso ile Brezilyalı pilot Felipe Massa da hazır bulundu.




Massa, geçen yıl Macaristan Grand Prix'si sıralama turunda kafasındaki kaska yaklaşık 1 kilogram ağırlığında bir çelik yayın çarpmasıyla kaza yaptıktan sonra, bu yarış dahil 8 Grand Prix'de yarışamamıştı.




Araçlarının isminde, Ferrari'nin ''F''sini ve o yılın son iki hanesini kullanan İtalyan takımı, geçen yılki aracının ismini, kuruluşunun 60. yılını kutladığı için ''F60'' koymuştu.



İşte Ferrari'nin yeni F1 aracı

2009 un en güvenli 25 otomobili

Otomobil güvenliği ölçümü deyince Avrupa'da ve dünyada ilk akla gelen kuruluş olan EuroNCAP, 2009 yılında 30'un üzerinde otomobili çarpışmadan, yaya güvenliğine, çocuk yolcu güvenliğinden kamçı etkisine kadar değişik alanlarda test etti. Kendimizin ve ailemizin hayatını emanet ettiği otomobillerin artıları ve eksileri ortaya çıkarken, birçok Otomobil de eksikliklerini görerek kendini geliştirmesine yardımcı olan EuroNCAP bağımsız yapısıyla da gerek üreticilerin gerekse tüketicilerin güven duyduğu bir kurum.



İŞTE 5 YILDIZ ALAN 25 OTOMOBİL...
2009'un en güvenli 25 otomobili

Toyota, son 12 yılın en kötü ayını yaşıyor

Toyota, ABD'deki Otomobil pazarında geçen ay 20 bin satış kaybederek, 1998 yılından bu yana aylık satışlarda ilk kez 100 bin aracın altına düştü. Toyota'nın kan kaybettiği ocak ayında ABD genelindeki satışlar ise yüzde 6 arttı. Satışlardaki düşüşün gaz pedalındaki sorunlar nedeniyle 8 modelin geri çağrılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Şirketin yaşadığı kan kaybının bu ay daha da artabileceği ifade ediliyor. Buna neden olarak da Prius modelinde de benzer fren sorunlarının yaşanması gösterildi. Prius'un sorunu Toyota'nın Tokyo Borsası'ndaki durumunu da negatif yönde etkiliyor. Şirketin borsadaki hisseleri 21 Ocak'tan bu yana yüzde 19 değer kaybetti. Bu arada Toyota Türkiye operasyonu, Toyota plazalarında satışa sunulan stoktaki tüm modellerin sorunsuz olduğunu açıkladı.

Toyota, son 12 yılın en kötü ayını yaşıyor

Detroit te tanıtılan en yeni 24 model

Detroit, Amerika kıtasının Otomotiv sektörü açısından kalbi konumunda. Neredeyse tüm otomotiv firmalarının ana üretim üslerinin yer aldığı Detroit yıllardır kıtanın en büyük Otomobil fuarına da ev sahipliği yapıyor. 2010 yılı için düzenlenen fuara, 2009'da olduğu gibi elektrikli otomobiller damgasını vurdu.



Detroit'te tanıtılan en yeni 24 model için tıklayınız...
Detroit'te tanıtılan en yeni 24 model

Citroen Bridgestone u seçti

Geçtiğimiz günlerde Ferrari'nin yeni 458 Italia modelinde orijinal lastik partneri olarak seçtiği Bridgestone, Citroen'in de tercihi oldu. Citroen iki yeni modelinde Bridgestone kullanacak.

Citroen Bridgestone'u seçti

En ekonomik Fiat Grande Punto geldi

Fiat'ın küçük sınıfta yeni modeli Punto Evo'yla birlikte satışına tek donanım seçeneği ve daha uygun fiyatıyla devam edilen Fiat Grande Punto ailesinin en ekonomik versiyonu Türkiye'de satışa sunuldu. Özellikle şehir içi kullanımlarda dizel motorlara benzer parallelikte ekonomik yakıt tüketimi sunan 1.2 litre hacimli 65 bg'lik benzinli motor seçeneğiyle donatılan Fiat Grande Punto modelinin fiyatı 25 bin TL.

En ekonomik Fiat Grande Punto geldi

Ferrari den Formula pistlerine 10 numara

Scuderia Ferrari, 2010 sezonunda yarışacağı yeni yarış otomobili F10'u tanıttı. Ferrari F10, Ferrari'nin F1 Dünya Şampiyonası'nda yarışmak için geliştirdiği 56'ıncı tek koltuklu yarış otomobili unvanına sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. 1950 yılından bu yana gerçekleştirilen tüm F1 Dünya Şampiyonalarına katılan tek takım olan Scuderia Ferrari'nin yeni otomobili F10'nun web üzerinden de yayınlanan tanıtımı, 3 milyondan fazla kullanıcı tarafından izlenerek bir rekora evsahipliği yaptı.

Ferrari'den Formula pistlerine 10 numara

Peugeot tan çevreci yarışma

Peugeot, çevreci sürüş olgusunu teşvik etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla "Peugeot Eco Cup" etkinliğini başlattı. Türkiye dahil 18 Avrupa ülkesinden dört yarışmacı en az miktarda yakıt tüketerek Paris-Cenevre arasındaki bin km mesafeyi kat etmeye çalışacak.

Peugeot'tan çevreci yarışma

Hyundai servislerinde indirim

Hyundai, ağır kış şartlarından dolayı kaza geçiren tüm Hyundai müşterilerine "Özel Servis Kampanyası" sunuyor. Hyundai'nin, 29 Ocak-20 Şubat 2010 arasında geçerli olacak özel servis kampanyasında, hasar gören parça ve işçiliğinde yüzde 25 indirim avantajı sunulacak.

Hyundai servislerinde indirim

% 120 lik büyüme Türkiye yi Chevrolet nin 1 numarası yaptı

Geçen yıl yüzde 120 artışla Chevrolet'in en hızlı büyüdüğü ülke olan Türkiye, Chevrolet dünyasında 1 numara olarak büyük başarı kazandı. Chevrolet Genel Müdürü Murat Aydın, Chevrolet'in 2009'a 4 bin 700 adet araç satış hedefi ile girdiğini ancak 2009'u 10 bin 408 adet araç satarak tamamladıklarını anlattı. Yeni Spark'ın tanıtım toplantısında konuşan Aydın, dikkat çekici bu büyümede Cruze modelinin büyük katkısı olduğunun altını çizdi. Aydın, 2009'da bin 700 adet Cruze satmayı planladıklarını ancak bu satış rakamının 4 bin 202 adet olarak gerçekleştiğini bildirdi. 2010-2012 arasında toplam 12 değişik ürünü piyasaya sunacaklarını anlatan Aydın, 2 yıl içinde 20 bin adete ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Aydın, şunları anlattı : "2011 başında küçük Suv aracımız Orlando'yu pazara sunacağız. 2011 ortasında yeni Captiva gelecek. 2011 üçüncü çeyreğinde Camaro ve ardından yeni Aveo Sedan'ı Türkiye'de satışa sunacağız. 2011 sonunda ise Cruze'nin Hatchback versiyonu gelecek. 2012 başında ise elektrikli modelimiz Volt satışa sunulacak."



SPARK'A Michael Jackson BENZETMESİ

CHEVROLET'NİN yenilenen modeli Spark, Türkiye'de 24 bin 106 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın, "Eski Spark ile Yeni Spark arasında ne kadar fark varsa, 1978'deki Michael Jackson ile 2009 yılındaki Michael Jackson arasında o kadar fark var'' dedi. Tüm Avrupa ile birlikte Türkiye'de de Chevrolet Spark 1.0 ve 1.2 litrelik benzinli motor seçenekleriyle satışa sunulacak.

% 120'lik büyüme Türkiye'yi Chevrolet'nin 1 numarası yaptı

Satılan her dört VW den biri ödüllü Polo olacak

VW Türkiye Genel Müdürü Vedat Uygun, bu yıl satılan her dört araçtan birinin Polo olacağını söyledi. 2009'da 4 bin 443 adet Polo satışı gerçekleştirdiklerini söyleyen Uygun, "2010'da 7 bin 500 adet satış hedefliyoruz" dedi. Uygun, Polo'nun ödül almasını şu sözlerle değerlendirdi: "COTY, sektörün en köklü ve en önemli uluslarası organizasyonu. Yarım yüzyıla yakın bir bir geçmişi var, Sektördeki tüm markalar her yıl sonuçları büyük bir heyecanla takip ediyor ve üst düzeyde önem veriyor. Bunlar bilinen gerçekler, ancak ödül törenine katıldığımda bu söylemlerin bile organizasyonun büyüklüğünü ve önemini yeterince ifade edemediğini düşünüyorum.Avrupa'nın 23 ülkesinden seçilmiş, 59 deneyimli Otomotiv editörü, hiçbir karşılık beklemeden büyük emek harcıyorlar. TAralarında büyük dostluk ve takım ruhu var. Aralarında olmak, deneyimlerini dinlemek, aralarındaki muhteşem ilişkiyi izlemek, deneyimli bir otomotiv emekçisi olarak beni çok etkiledi. Ülkemizi temsil eden arkadaşımızın da grup içindeki saygınlığını görmenin, Türkiye algısının özlediğimiz seviyelerde olduğunu izlemenin hazzı da işin cabası. Tüm ekibi ve bizi başarıyla temsil eden Ufuk Sandık'ı yürekten tebrik ediyorum."

Satılan her dört VW'den biri ödüllü Polo olacak

Türkiye otomotivde dünyaya örnek oldu

Volkswagen, küresel krizin etkilerinin derinden hissedildiği 2009'da Türkiye'yi örnek ülke seçti. Geçen yıl satış sonrasında gösterdiği performansı değerlendirilen Türkiye, Almanya, İsviçre, Avusturya ve Arjantin'le birlikte VW dünyasının 5 örnek ülkesinden biri oldu. Doğuş Otomotiv bünyesindeki Volkswagen Türkiye'nin Genel Müdürü Vedat Uygun, geçen yıl düzenlenen satış sonrası servis kampanyasıyla yetkili servislere gelmeyen 30 bin yeni müşteriyi kazandıklarını söyledi. Uygun, "Bu sayede hem krizde bayilerimizde panik havası oluşmadı hem de VW'nin dünyadaki 5 örnek ülkesinden biri olduk. Başarılı bulunan uygulamamız diğer ülkelerde de hayata geçirilecek" dedi.



PAZAR PAYI HEDEFİ YÜZDE 10

Uygun, devam eden kampanya ile ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de VW markalı 320 bin araç var. Bunların 120 bini garanti süresi bittikten sonra yetkili servis yerine özel servise gidiyor. Biz yaptığımız kampanyayla bu rakamın 30 binini yetkili servislere çekip yeni müşteri kazandık. Kampanyada 4 yaş ve üstü araçlarını yetkili servislere getirenlere araç yaşının 3 katı indirim uyguluyoruz." Çetin geçen 2009'u istedikleri sayıda Otomobil temin edememelerine rağmen, 2008'e oranla daha iyi tamamladıklarını söyleyen Uygun, hedeflerini şöyle anlattı:"2008'de 21 bin 136 adetlik satışla yüzde 6.9 olan pazar payımızı, 2009'da 26 bin 760 adetlik satışla yüzde 7.2'ye çıkardık. İkmal problemimiz olmasaydı bu oran yüzde 8'in üzerine çıkardı. Bu yıl sonunda 30 bin adeti aşarak yüzde 8.2 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. 2011 hedefi ise 40 bin adetlik satış yüzde 10 pazar payı."



VW 5 YENİ MODELLE ATAKTA

VW, 2010'da yeni modeller ve mevcut satışı gerçekleştirilen modellerin alternatif versiyonlarıyla hedefini büyüttü. Golf ve Scirocco'nun 240 beygir gücündeki R versiyonları Mart ayında satışa sunulacak. İkinci çeyrekte yeni Touareg ve Polo'nun 170 beygir gücündeki 1.4 lt motorlu GTI modeli ithal edilecek. Yılın üçüncü çeyreğinde ise yenilenen Touran gelecek.

Türkiye otomotivde dünyaya örnek oldu

Japon otomobillerine nazar değdi

Dünyanın Otomotiv devi Amerikan GM'den geçen yıl satış liderliğini devralan Japon Toyota'nın başı, geri çağrılan araçlar nedeniyle fena halde dertte. Geçen hafta Toyota, ABD'de 6 milyona ulaşan geri çağırmalar yaptıktan sonra bu sorun Avrupa ve Çin'e de sıçramıştı. Toyota, Avrupa'da gaz pedalı sorunu nedeniyle geri çağıracağı araç sayısının en fazla 1.8 milyon olabileceğini bildirdi. Bu karardan, üretim tarihleri 2005 şubatına kadar giden AYGO, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis ve RAV4 modellerinin etkileneceği belirtildi. Japonya Ticaret Bakanı Masayuki Noashima, "Durum ciddi. Bu, küresel ekonominin ortaya çıkarabileceği tehlikelere işaret ediyor'' dedi.



HONDA DA GERİ ÇAĞIRIYOR

Diğer Japon Otomobil üreticisi Honda da, dünya genelinde 646 bin adet aracını teknik sorun nedeniyle geri çağıracak. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da satılan Honda'nın Fit ve jazz modellerini kapsayan kararın, pencerelerinin açma ve kapama sisteminde oluşan hata nedeniyle alındığı bildirildi.



TÜRKİYE'DE DURUM BELİRSİZ

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. geri çağırma kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de satılan araçların etkilendiğinin tespiti halinde, araç sahiplerine ulaşılıp işlemlerin hızlı şekilde gerçekleştirileceğini duyurdu. Durumdan etkilenen ülke ve araç sayısı tespit ediliyor.
Japon otomobillerine nazar değdi

Fiat ın 110 yılda ürettiği 42 otomobil

Birçoğumuzun sadece Otomobil markası olarak bildiği Fiat'ın aslında Ferrari, Iveco ve Lancia gibi büyük markalarının ortağı olduğundan haberdar değiliz. Bu büyük grubun temel markası olan Fiat, Giovanni Agnelli'nin önderliğinde 1 Temmuz 1899 tarihinde at arabalarının sona ereceğini ve yerini otomobillere bırakacağını düşünerek Societa Anonima Fabbrica Italiana di Automobili Torino (Torino İtalyan Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi) adıyla kuruldu.



Fiat'ın 100 yılda ürettiği otomobillerin fotoğrafları için tıklayın!
Fiat'ın 110 yılda ürettiği 42 otomobil

2010 da satışa sunulacak 70 yeni model

2009 yılını ekonomik krizlerin gölgesinde ve ÖTV indirimlerinin ışığında, kısaca karmaşık bir halde geride bırakan Türkiye otomotivi, 2010 yılında ucuz Çin otomobillerinden süperspor İtalyanlara kadar pek çok yeniliği karşılamaya hazırlanıyor. Ocak ayında Fiat Punto Evo, Kia Sorento, Volvo C30 ve Opel Astra gibi modellerle start alan şölen, Şubat ayında sadece Türkiye'de üretilip bütün dünyaya ihraç edilecek yeni Fiat Doblo ile sürerken ikinci çeyrekte yeni BMW 5 Serisi, Dacia Duster ve Chery'nin yeni modelleri ön plana çıkıyorlar. Pek çok üreticinin ilk kez ürettiği ya da uzun süredir ara verdiği sınıfl ara dönüşlerini müjdeleyen modellerin geleceği 2010'da, MINI yılın son çeyreğinde tanıtılacak ve muhtemel adı "Crossman" olan Suv'u ve Audi de yeni küçük sınıf temsilcisi A1 ile yılın en önemli ve farklı girişlerinden ikisini gerçekleştirecekler. Firmaların resmi açıklamaları ve kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilerle derlediğimiz 2010 yenilikleri arasında Son Dakika golü olmasını beklediğimiz iki çok önemli modeli yüzde 100 teyit edemediğimiz için sayfalarımıza taşımadık. Peki nedir bu yenilikler? Volkswagen Passat ve Ford Focus! Orta sınıfın ve kompakt sınıfın zirveye oynayan iki temsilcisinin de 2010'un son günlerinde yeni nesilleriyle tanıtılmalarının sürpriz olmayacağını hatırlatmak isteriz. Yenilik sayfalarını incelediğiniz de neredeyse her sınıfta heyecan verici modeller olacağını göreceksiniz. 2010'da heyecan olacağı kesin de satışların ÖTV düzenlemesi yapılmadan ne kadar iyi olacağı; işte bu muamma.



İŞTE 2010'DA SATIŞA SUNULACAK 70 YENİ MODEL
2010’da satışa sunulacak 70 yeni model

36 ay taksitle Alfa Romeo fırsatı

Alfa Romeo Türkiye, Mito için Koç Fiat Kredi desteğiyle ocak ayı sonuna kadar yeni bir kampanya düzenliyor. 20 bin TL için 36 ay vadeyle 680 TL'lik taksitle kredi kullanma imkanı sunuluyor.

Mito'nun fiyatı 20 bin 539 euro'dan başlıyor.
36 ay taksitle Alfa Romeo fırsatı

Türkiye, Avrupa liginde 8 inci sırada

Türkiye Otomobil pazarı 2009 yılı ocak-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.9 oranında artarak 369 bin 819 adet olarak gerçekleşti. 2009 yılı ocak-aralık binek otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa binek otomobil satışlarında yine 8'inci sırada yer aldı. 2009 yılı aralık ayında ise Türkiye otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 120.9 artışla 57 bin 178 adede yükseldi. 2009 yılı aralık otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa liginde 6'ıncı sıraya çıktı.
Türkiye, Avrupa liginde 8'inci sırada

Citroen den 3.500 TL indirim

Citroen, ocak ayı boyunca hem binek modellerinde hem de hafif ticari araçlarında avantajlı fiyatlar sunuyor. Kampanya çerçevesinde Citroen binek ve ticari araçlara 3 bin 500 TL'yi bulan indirimlerle sahip olmak mümkün. Ocak kampanya avantajları ile tüketiciler; C3'e 1.050 TL, C3 Picasso'ya 2 bin, C4'e 2 bin 500 TL'ye, C4 Picasso'ya 1 bin 700 TL, C5'e 3 bin 500 TL fiyat avantajı ile sahip olabilecekler. Ticari araçlarda ise Nemo Combi'deki fiyat avantajı 3 bin 537 TL'yi buluyor.
Citroen'den 3.500 TL indirim

Volkswagen ticari 2010 a indirimle girdi

Volkswagen Ticari Araç, 2010 yılına indirimle girdi. Kampanya kapsamında Volkswagen Caddy'nin başlangıç fiyatı 35 bin 490 TL'ye, Transporter Panelvan 102 PS'nin başlangıç fiyatı ise 38 bin 428 TL'ye çekildi. Volkswagen Ticari Araç, Caddy ve Transporter modellerinde aralık ayı fiyatı üzerinden yüzde 4.5'lara varan oranda indirimler sunuyor.
Volkswagen ticari 2010'a indirimle girdi

Skoda dan yüzde 25 indirimli servis

Skoda, 2006 yılından önce Skoda sahibi olan müşterilerine yönelik bir servis kampanyası başlattı. Skoda, tüm Türkiye'ye yayılan ve kampanyaya katılan servis noktalarında yedek parça ve işçilik ücretlerini yüzde 25 oranında indirdi. Kampanyadan, belirlenen yaş kriterlerine uyan tüm Skoda modelleri

faydalanabiliyor.
Skoda'dan yüzde 25 indirimli servis

Honda dan ağzı yanan Özilhan teklifi reddetti

Anadolu Grubu'nun Japon Honda ile yüzde 50-50 ortaklığı 10 yıl boyunca sürdü. 2001- 2002 yıllarında Türkiye'de yaşanan büyük Ekonomik Kriz döneminde sermaye artışı konusunda anlaşamayan Anadolu Grubu, 2002 yılında hisselerini Honda'ya satmak zorunda kalmıştı. Honda'yla yaşanan bu sorundan derinden etkilenen Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, bir başka Japon ortağı ISUZU'yla çoğunluk hissenin Anadolu Grubu'nda kalacağı konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre, yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü de Anadolu Grubu tarafından atanacak.
Honda'dan ağzı yanan Özilhan teklifi reddetti